hsptraining.nl

Online trainingen over hooggevoeligheid

  • HSP Trainingen
  • Contact
  • Blog
  • Inloggen

Ben jij slaaf van jouw brein op papier? Doe de To-do in de ban.

11 juni, 2018 door Saskia 6 Reacties

To do lijst HSP stressDe stress van de TO-do lijst voor een HSP

Kwaliteiten HSP

Het is op de hersenscans bewezen, HSPers werken zeer consciëntieus, met andere woorden zeer nauwgezet. Ze hebben veel oog voor details. Alle informatie die voor handen is, combineren ze met informatie die ze opdiepen uit de herinneringen en informatie die ze ter plekke bedenken met het oog op de toekomst. Visies, plannen, uitgewerkte voorstellen en creatieve ideeën rollen het hoogsensitieve brein uit. Want het HSP-brein overziet de risico’s en de mogelijkheden vanuit een diepgaande informatieverwerking. Daarnaast hebben veel hoogsensitieven zichzelf een strategie aan geleerd om het werk goed te willen doen. Want ooit hebben ze geleerd dat dit complimenten uit de omgeving oplevert, en daar is het HSP brein gevoelig voor.

Een prachtige combinatie om goede prestaties neer te zetten en veel succes te hebben als werknemer, leidinggevende of ondernemer. Maar ook in het privé leven als vriend, vriendin, partner, vader, moeder of zoon of dochter. Op jou kan je bouwen.

Valkuilen

Maar To-do lijsten hebben ook valkuilen. Vanuit onze prestatiemaatschappij, de wens om steeds efficiënter, effectiever en resultaatgerichter te werken, worden de actielijsten in grote mate geadviseerd. Het zou ‘rust in het hoofd brengen’. Maar als ik naar mezelf en veel cliënten kijk, verergert  het juist de stress!

 

Het kan nog wel eens leiden tot een To do lijst die maar uitdijt. Van grote activiteiten tot kleine activiteiten, details en reminders. En voordat je het weet, leef je van het ene lijstje naar het andere lijstje en is de volgende in je hoofd in de maak. Rust en ontspanning raken het ondergeschoven kindje. Voordat je het weet is het een soort verdienmodel: bij 2 taken mag je een uur niksen, bij afronding van de lijst heb je een dag rust. Behalve als er al een nieuwe lijst ligt….Op het moment dat je bang bent om niet te voldoen aan de verwachtingen, of je ervaart schuld of schaamte over je eigen werk, kan dit zelfs tot perfectionisme leiden. Een 9 of 10 voldoet niet aan je eigen norm, want er is altijd nog wel iets dat beter kan. Rust en ontspanning komt niet meer in je op.

Waarom geeft TO-do toch zoveel stress?

  • Terwijl we nadenken over de te nemen acties, ‘denkt’ je brein dat het al gaande is.En ‘zie’ je complete beelden hoe dit moet gebeuren, wat je niet moet vergeten, wie je nog moet inlichten, hoeveel werk het is, waarom het belangrijk is, dat je het zelf het beste kunt, dat je niets kan uitbesteden en allerlei andere rampscenario’s die je graag wilt voorkomen. Tussentijds denk je ook nog aan goede opmerkingen van collega’s die je mee wilt nemen in je uitwerkingen…. Je beleeft de taak vast in je hoofd. Je brein weet immers niet dat je het bedenkt en nog niet real-time meemaakt. Maar ondertussen voel je de achtbaan aan emoties voorbij komen die horen bij iedere gedachte: van enthousiasme, tot zorgen, tot angst, frustratie, blijheid, het gaat maar door. Je leeft een heel leven in je hoofd.

Ga sneller over tot actie, in plaats van de actie te bedenken!

 

  • Als je al die acties op een rij ziet, koppel je er automatisch de denkbeeldig benodigde tijd aan.
    Gebaseerd op je eerdere ervaringen en inschatting van toekomstige gebeurtenissen. Je lijkt al snel een eeuwigheid tijd te kort te komen.  Feitelijk krijg je pas een goed gevoel hoe lang de taak duurt als je start. Soms ben je verrast hoe snel de taak gefikst is en soms duurt het veel langer, omdat er onverwachte dingen gebeuren. Maar in ons brein ervaren we voordat we zijn begonnen al snel een tikkende klok die te snel gaat, omdat we niet gefocust zijn op het afronden van 1 taak, maar met onze gedachten zijn bij wat er ‘ook nog meer moet gebeuren’. We raken alert, ons lichaam wordt in opperste paraatheid gebracht voor de actie en we raken gehaast, waardoor de concentratie en prestatievermogen op langere termijn vaak achteruit gaat.

Maak een kwadrant met belangrijk-onbelangrijk, urgent-niet urgent. Begin met de belangrijke, urgente zaken. Wees je bewust wanneer en waarom je leeft vanuit een actielijst. Moet jij van alles van jezelf? Leven vanuit je behoefte in het moment is in ieder geval in je privé- leven een stuk relaxter.

 

  • Je hebt belemmerende gedachten en patronen.Veel Hoogsensitieven zijn dol op het anderen helpen, maar zelf geholpen worden is regelmatig een no-go area. Vaak steekt hier een rejection-sensitivity achter: het schuldgevoel om de ander te ‘belasten’, de angst om te falen en de schaamte dat je iets niet weet.

Erken je schuld, schaamte, frustratie en angstgevoelens of beter gezegd: word vriendjes met ze. Deze gevoelens horen erbij. Op deze manier kom je uit de gedachte-emotie-loop en durf je hulp te vragen. Het valt echt wel mee, mensen zijn niet zoveel bezig met jou dan jij met hen.

 

  • Het “hier en nu beleven” raak je kwijt.Lijstjes wekken het in de toekomst leven op. Je bent met je aandacht steeds bij straks, morgen, volgende week, volgend kwartaal en volgend jaar. Hierdoor verlies je het lichaamsbewustzijn en lukt het je niet om in het huidige moment te ontspannen en te genieten van wat er op dat moment gebeurt.

Leer mindfullness of zelfcompassie of zet af en toe je fuck-the-world pet op en gun jezelf rust en/of ontspanning. Jouw brein levert continue topsport. Dat kan je alleen volhouden met voldoende rust, broed en fladdertijd en voldoende beweging

 

  • De druk van de omgeving.
    Laten we niet vergeten dat onze omgeving, onze maatschappij, onze werkgever een heel stuk meer van ons verwacht dan 50 jaar geleden. HSPers kunnen sneller overprikkeld raken door: de hoeveelheid informatie die we op een dag verstouwen, de hoeveelheid verschillende taken, de tijdsdruk die extern wordt bepaald, steeds meer met minder mensen en middelen en de combinatie werk en privé. Als een HSP overprikkeld is, kan een liggend To-do lijstje net de druppel zijn.

Wees je bewust wat jouw verantwoordelijk is, welke van de ander en wat de verantwoordelijkheid en dus het probleem van de werkgever is. Breng dit ter sprake.

 

  • Ben je prikkelzoekend of hoogintelligent sensitief persoon?
    Te veel moeten is dodelijk voor je enthousiasme, je bent al snel een kei in het verzinnen van heel veel uitvluchten en ‘belangrijkere dingen doen (lees: nieuwe dingen)’. Dan krijg je stress van de taken die blijven liggen. Niet alles hoeft leuk te zijn, maar als jouw lijst te veel bestaat uit moeten en saaie klussen, wees dan eerlijk naar je zelf.

Stop struisvogelpolitiek. Waar ligt jouw behoefte? Wat geeft blijheid, voldoening en zingeving?

 

  • Ben je een rustzoekend sensitief persoon?
    Te veel moeten geeft heel veel stress en overprikkeling. Kijk naar de hoeveelheid die op jouw bordje ligt.

Kijk wat er geschrapt, uitgesteld of uitbesteed kan worden.

 

Tot slot mijn belangrijkste advies

Stop met uitgebreide actielijstjes, schrijf alleen het allerbelangrijkste op en alleen maar in hectische tijden.Maak eventueel mindmaps, zodat je goed overzicht houdt van de hoofdlijnen en details. En doe de rest op gevoel. Gun jezelf ruimte en wordt geen slaaf van jouw brein op papier. Je verdient het eerder om rust te nemen dan jouw actielijst toe staat. Actie nummer 1: Neem tijdig rust en/of ontspanning, luister naar je lichaam in plaats van naar je hoofd. Veel plezier!

 

Saskia Klaaysen, Juni 2018

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Of wil jij meer?

Kijk dan bij mijn complete online HSP training “In 7 stappen Omgaan met JOUW hooggevoeligheid”

Of gaat jouw voorkeur uit naar live HSP trainingen?

HSP training agenda 2018

Categorie: Blog Tags: communicatie, Denken, Diepgaande informatieverwerking, Emotie, HSP en werk, HSP valkuilen, HSS, Overprikkeling, prikkelintensiteit, prikkelkwaliteit, Prikkelzoeker, Rustzoeker, Sensationseeker, Tips, vooroordelen

Reacties

  1. Annelies zegt

    15 juni, 2018 op 08:42

    Ik heb een haat-liefde verhouding met lijstjes. Aan de ene kant geeft het me rust dat het niet meer kan vergeten (weegt zwaar), aan de andere kant geeft een lange lijst me soms het gevoel dat ik achter de feiten aan loop. Dat neem ik op de koop toe, ik vertel mezelf dan dat ik geen druk hoef te ervaren en per dag kan kiezen wat zich vandaag in mij wil ontvouwen. Zolang ik de lijstjes op die manier gebruik werken ze VOOR me.

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      15 juni, 2018 op 14:10

      Hallo Annelies,

      De haat-liefde verhouding met lijstjes, zullen veel mensen herkennen. En ik zeg dan maar zo: Zo lang het lijstje maar niet leidend is, dan werkt het VOOR je ;-), dus dat doe je goed!

      Groetjes, Saskia

      Beantwoorden
  2. Tessa zegt

    15 juni, 2018 op 13:41

    Hoi Saskia,

    Bedankt weer voor je treffende blog. Sinds mijn gesprekken met jou zie ik zoveel mensen om mij heen met hetzelfde struggelen. Ik krijg ze alleen helaas nog niet tot het inzicht of erkenning. Vormen van autisme, AD(H)D of andere oorzaken lijken dan toch gemakkelijker te handelen dan HSP/HSS ;-).

    Ik zag ook dat je lekker aan de weg aan het timmeren bent met andere locaties. Heel veel succes!

    Lieve groet,

    Tessa Reijngoud

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      15 juni, 2018 op 14:12

      Hallo Tessa,

      Graag gedaan hoor en als je inmiddels weet van HSS hebt, dan zie je het op meer plekken en herken je het ook veel sneller. Jammer dat mensen het kennelijk lastig te handelen vinden. Er is inmiddels zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan (misschien ze even wijzen op de gratis filmpjes in de 4-daagse, daar wordt het duidelijk uitgelegd wat er te zien is in het brein). En autisme en/of ADHD heeft wel verschillen met HSP. HSP is geen ziektebeeld, dat lijkt me toch veel fijner ;-). Dankjewel voor je lieve succeswensen. Jij ook veel succes!

      Groetjes, Saskia

      Beantwoorden
  3. Ella zegt

    13 januari, 2019 op 12:38

    Beste Saskia, in je reactie noem je hsp geen ziektebeeld in tegenstelling tot autisme en ADHD. Het gaat naar mijn idee te ver om mensen met autisme of ADHD ziek te noemen. Ik snap dat een dsm classificatie dat in de hand werkt, maar ziek vind ik deze mensen om mij heen allerminst. Hun specifieke talenten zijn minstens zo groot als hsp talenten. De valkuilen zijn ook groot, net als bij hsp. Laten we oppassen om vanuit ons eigen fijne ‘hokje’ anderen te oordelen op fijner of minder fijn.

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      15 januari, 2019 op 11:28

      Ja daar heb je eigenlijk wel gelijk in. Ik heb inderdaad de DSM V als leidraad genomen en heb onbewust het ‘ziekte-denken’ meegenomen. De inhoud van DSM V wordt gezien als stoornis of ziekte.
      Wat we ons eigenlijk moeten afvragen is of we het niet allemaal hebben over een prachtige neurologische diversiteit die de mensheid met zich meebrengt! Dank voor je inbreng.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2019 · Prose op Genesis Framework · WordPress · Log in