De theorie over Rejection Sensitivity wordt uitgebreid in module 5 behandeld
Hieronder vind je een aantal opdrachten om aan de slag te gaan met je eigen rejection sensitivity.
In module 5 legde ik al uit dat je vast kan zitten in de houdgreep van emotionele reacties. Vooral in fase 1a en 1b kan dit een probleem zijn. Daar heb je vaak wat hulp bij nodig om er losser van te komen en vrijer te kunnen handelen. Bv. door enkele sessies IEMT.
In module 5 heb je de Masterclass Rejection Sensitivity gezien. Je hebt vast opgemerkt dat als je hier veel last van hebt je coaching of therapie nodig hebt om je emotionele patronen te doorbreken met bijvoorbeeld Integral Eye Movement Therapy (IEMT). Meerdere coaches bij Anahata zijn hierin gespecialiseerd.
Aan de hand van onderstaande uitleg en opdrachten kun je wel stappen gaan maken om iets losser van rejection sensitivity te komen. Het doel is dat je ondanks schuld, schaamte, frustratie of onzekerheid, toch je ding kunt gaan doen. Zodat je wat meer vrijheid van handelen krijgt en jezelf kunt uitdagen om niet automatisch de ander te gaan pleasen of heel erg je best te gaan doen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.
Ik heb een aantal opdrachten voor je gemaakt om de verschillende fases van Rejection Sensitivity te doorleven.
Download Werkblad
Opdracht fase 1a Ontdek je RS waarden (pdf)
Ga aan de slag met jouw RS waarden
Als je naar de taal luistert, kun je opmerken dat je onbewust in je spraak posities gebruikt voor Ik, mezelf en de ander. In zinnen met ik en mezelf is vaak duidelijk dat IK een deel van Mezelf ontkent, negeert, niet accepteert.
Bv. Ik sta niet achter mezelf. Ik sta mezelf in de weg. Ik ben mezelf niet. Ik vind mezelf een watje.
Ook de positie van een ander in relatie tot mezelf wordt in taal uitgedrukt, bijvoorbeeld: Hij staat onder mij. Hij drukt mij aan de kant. Zij negeert mij. Zij laat me links liggen.
Kennelijk plaatsen wij op een mentale innerlijke kaart Ik, mezelf en de ander op een specifieke plek, wat maakt dat we een bepaald gevoel krijgen. Je kunt dus experimenteren met de locatie van Ik en mezelf in relatie tot de ander.
De 8 posities zijn:
1. Voor
2.Achter
3.Onder
4.Boven
5.Links
6.Rechts
7.In
8.Over
Hoe doe jij IK, de ANDER en ZELF? Waar staan ze ten opzichte van elkaar? En werkt dit? Er is enige flexibiliteit nodig om Ik, de ANDER of ZELF een andere positie toe te kennen.
Download Werkblad (pdf)
Opdracht fase 1b De posities van Ik & Zelf
In fase 2 ga je heel veel nadenken, omdat je voor het eerst gaat kiezen wat jij wilt. Maar dat weet je juist niet. Dus dan kan je in de valkuil stappen om eindeloos na te blijven denken over iedere optie: de voordelen, de nadelen, de risico's, de kansen, de valkuilen, de consequenties... want jouw HSP brein is geneigd om de BESTE optie te willen. Maar aangezien je voor het eerst in deze fase bent beland, kan je dat niet verzinnen. Je hebt het te DOEN en dan te VOELEN of het de BESTE optie is.
Om uit je hoofd te komen, is het hier het handigste om intuïtieve keuze oefeningen uit module 3 te gaan maken. De intuïtieve oefeningen vind je hier.
In fase 3 is het doel om steeds steviger op eigen grond te komen staan. Hier bouw je zelfvertrouwen op door steeds meer te doen waar jouw behoeftes liggen. Dat te gaan doen wat je leuk vindt, je voldoening, zingeving en/of uitdaging geeft. En om om te gaan met de mensen die bij je passen.
Dit heeft 1 grote valkuil, je denkt dat je geen rejection sensitivity meer hebt. Maar zodra iemand over je grenzen gaat, kom je in een ongemakkelijke positie. Je hebt ook voor het eerst grenzen te stellen. Hieronder zie je de introductie tot de oefening met grenzen.
Wat je hierbij ook vaak ziet is een beslissing over wie en/of hoe je absoluut niet mag zijn.
Door eerder in je leven zelf blootgesteld te zijn aan gedragingen van anderen waarbij je pijn, verdriet en onmacht hebt ervaren, heb je (on)bewust besloten nooit zo te worden. Een goed mens gedraagt zich tenslotte niet zo en door de ogen van Rejection Sensitivity is het van levensbelang om goed te doen.
Natuurlijk is er niets mis met een goed mens willen zijn, maar in dit geval kan deze positie toch voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld dat je niet goed voor jezelf kan zorgen en je te veel aanpast aan anderen. Terwijl je juist iets van het gedrag nodig hebt van de identiteit die je niet mag zijn. Onderstaande oefening gaat daarover.
Download Werkblad (pdf)
Opdracht 3 Rejection Sensitivity Grenzen & Non Identiteit