Wat is hoogsensitiviteit
Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief/hooggevoelig en heeft een gevoeliger zenuwstelsel. Elaine Aron heeft met haar onderzoek en boek in 1991, hooggevoeligheid bekendheid gegeven. Zij ontdekte dat niet alleen 1 op de 5 mensen hooggevoelig is, maar ook 100 diersoorten. Deze hele module gaat in op wat hooggevoeligheid precies is, wat het fysiek betekent, wat voor soorten hooggevoeligheid er bestaan en wat de kwaliteiten en valkuilen zijn. In 2011 onderscheidde ze 4 kenmerken die ik in deze training ook zal hanteren:
- Diepgaande informatieverwerking: de informatie bewust en onbewust dieper verwerken, verbinden en filteren.
- Emotionele intensiteit: de emotionele ervaringen zijn diepgaander en intenser en kunnen elkaar snel afwisselen
- Sensorische gevoeligheid: de zintuiglijke prikkels (zien, horen, voelen, proeven, ruiken, bewegen) komen sneller en intenser binnen
- Overprikkeling: het zenuwstelsel raakt overbelast. Ik heb hier onderprikkeling aan toegevoegd.
De definitie van HSP volgens de wetenschappers
Er bestond heel lang geen goede definitie wat HSP nu precies is. Inmiddels is er zoveel wetenschappelijk onderzoek dat hier veel meer over is te zeggen. Esther Bergsma heeft op basis van al dit wetenschappelijke onderzoek een goede definitie gedestilleerd. In de onderstaande film leg ik het uit.
Mijn samenvatting hoe herken je hoogsensitiviteit?
1. Zintuiglijke gevoeligheid: opmerken van meer zintuiglijke details
2. Affectieve & cognitieve empathie: je verplaatsen in de ander. Affectief: voelen van emoties van anderen. Cognitief de emoties van de ander begrijpen.
3. Diepgaande informatieverwerking: alles in een groter geheel plaatsen, intens verbinden van informatie van de zintuigen, kennis, verleden en toekomst, scenariodenken, voor- en nadelen, kansen, mogelijkheden en risico's en bedreigingen.
4. Meer de neiging om iets te doen met alle informatie. Gedegen werk. Sneller stress door over- en onderprikkeling. Grotere herstelbehoefte.
Jouw hoogsensitiviteit NU en STRAKS
Hoogsensitiviteit en de ervaring van hoogsensitief zijn, is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om te weten hoe het voor jou is, zodat je gericht kan werken aan het Omgaan met JOUW hooggevoeligheid.
Hierboven heb je gezien hoe ik mijn hoogsensitiviteit ervaar. Voor iedereen is dat anders. Hoe ervaar jij je hoogsensitiviteit? Wat wil je tijdens deze training leren? Hoe wil je het anders? Hieronder kun je een werkblad downloaden om dit uit te gaan werken d.m.v. beelden en/of collages. Je wordt hierdoor bewuster van je eigen hooggevoeligheid en wat je eigenlijk anders wilt. Door het maken van een beeld of collage krijgen je doelen meer manifestatiekracht.
Nu kan het zijn dat je deze minicursus doet, omdat je twijfelt of je HSP bent of niet. In dat geval is het best lastig een collage te maken, omdat je mogelijk het idee hebt dat je nog informatie mist. Neem dan je eigen gevoel en twijfel als uitgangspunt. Hoe voel jij je nu, wat maakt dat je twijfelt, hoe ervaar je jouw situatie nu. Waar heb je last van en wat is jouw kwaliteit? Dus je koppelt jouw collage even los van je zoektocht en de mogelijke verklaring van HSP. Tijdens deze minicursus word je veel duidelijk! Dat beloof ik je.
Soms is het lastig om beelden te vinden. Je kunt online zoeken op Flickr, Pinterest of google naar gratis Stockfoto's.
De foto's die ik gebruik zijn van Betty van Engelen. Ze verkoopt 2 fotosets. De set "Spiegelingen" en "Weerspiegelingen".
Download Werkblad
Ga aan de slag met JOUW Hoogsensitiviteit en vul het werkblad in