HSP-HSS Coach & Trainer
Saskia, denk je dat ik hoogsensitief ben? Ik herken wel veel, maar hoe weet je het nu zeker?.
We maken allemaal 'plaatjes' in ons hoofd van wat wij denken dat hoogsensitiviteit is. Je herkent veel op internet en sommige dingen weer niet. Mogelijk ken je een hoogsensitief persoon en denk je 'dat ben ik niet'.
Het is geen diagnose, omdat hoogsensitiviteit geen ziekte met symptomen is. Het is de bedrading van je brein een set aan biologische en mentaal-emotionele eigenschappen. Het een heb je wel, het ander weer minder. Er zijn testen in omloop die een goede indicatie geven. De rest van de minicursus maakt je duidelijk dat er heel veel soorten hoogsensitiviteit zijn. Bij iedereen uit het zich weer anders.
Heb jij jezelf al getest?
Op internet en in diverse boeken over hoogsensitiviteit staan korte testen om te bepalen of je hoogsensitief bent. Mogelijk heb je ze zelf al een keer ingevuld. Er bestaat veel discussie over de zelftesten van Elaine Aron. Omdat ze verouderd zijn en niet meer aansluiten bij de huidige wetenschappelijke kennis over hoogsensitiviteit.
Esther Bergsma heeft een poging gewaagd om de test in 2018 te actualiseren op basis van de wetenschappelijke onderzoeken. Ook deze test is nog niet wetenschappelijk getoetst. Inmiddels heeft ze hem op haar website weer aangepast. Wel geeft het een aardige indicatie of je hoogsensitief bent, omdat de test rekening houdt met de gevoeligheid voor de verschillende type prikkels en de diepgaande informatieverwerking. In de bijlage staat meer uitleg.
Deze training geeft je:
- De test van Esther Bergsma, een uitbreiding op de verouderde test van Elaine Aron
- Je sensitiviteitstijl van Elaine Aron
- De uitgebreide 3-in-1 test van Antoine van Staveren
Basistesten
Elaine Aron, de Amerikaanse psychologe heeft twee basistesten ontwikkeld. Een test om te zien of je hoogsensitief bent en een test om te bepalen of je een hoogsensitieve High Sensationseeker of HSP bent. Daarover geef ik in het volgende onderdeel meer uitleg.
Het nadeel van deze testen is, dat als je goed om kan gaan met de kenmerken van hoogsensitiviteit je 'minder gevoelig' lijkt. Toen ik net wist dat ik hoogsensitief was, scoorde ik bijna overal 'Ja' op. Nu ruim 10 jaar later is dat niet meer zo, maar dat wil niet zeggen dat ik dan opeens niet meer hoogsensitief ben. Het betekent dat ik er beter mee om kan gaan en dat een aantal kenmerken nog wel prominent aanwezig zijn.
Het belangrijkste probleem van de verouderde test van Elaine Aron is dat deze test geen rekening houdt met alle wetenschappelijke inzichten die vanaf 2011 zijn gedaan. Zo is de diepgaande informatieverwerking geen onderdeel van de test. Terwijl dit het belangrijkste kenmerk is. De Universiteit van Leiden heeft in 2021 een nieuwe test ontwikkeld. Ook hier wordt geen rekening gehouden met dit belangrijke aspect. Esther Bergsma houdt in haar testen wel rekening met de laatste wetenschappelijke inzichten
Vanuit de Geestelijke Gezondheidszorg bestaat er bezwaar tegen 'zelftesten', omdat zij vinden dat er niet goed gekeken wordt of er sprake is van een psychische stoornis uit de DSM V (het psychiatrisch handboek), zoals Borderline, Autisme, Depressie, Angststoornis. Dat is ook niet de bedoeling van deze test.
Wat je moet weten is dat de valkuilen van hoogsensitiviteit kunnen leiden tot psychische stoornissen die je vervolgens binnen de GGZ uitgebreid kunt laten testen en behandelen. Er kan sprake van een misdiagnose, omdat er geen rekening gehouden wordt met het bestaan van hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid (zie ook het boek van Annek Tol). In mijn coachingspraktijk merk ik nog al eens dat mensen die het stempel ADHD of ADD krijgen, zichzelf beter herkennen in hoogsensitiviteit en bijbehorende valkuilen.
Uitgebreide test van Antoine van Staveren
Antoine van Staveren heeft de test in zijn boek door ontwikkeld tot de 3-in-1-test, zodat je kan zien of je op dit moment goed kan omgaan met de valkuilen van hoogsensitiviteit of dat je last hebt van de valkuilen, zoals hij zegt 'de hoogsentimentaliteit'. Antoine heeft mij toestemming gegeven om zijn test in deze module te gebruiken. Het voordeel van deze test is dat het in mijn beleving goed je huidige situatie weergeeft: de lusten & de lasten. Dat kan dus per periode in je leven verschillen.
NB.
Ik heb zelf wat moeite met de term 'hoogsentimentaliteit', in het woord sentimenteel klinkt zo'n oordeel door (en dat hebben HSP best vaak al ervaren "doe niet zo sentimenteel", "stel je niet aan" of "doe niet zo hysterisch"). Dus het woord hoogsentimentaliteit kan dat gevoel triggeren. Alsof emoties er niet mogen zijn. Ik heb het liever over emotionele intensiteit waar je sterk door wordt beïnvloed. Door de omgeving of door jezelf.
Download Werkblad
Testen (pdf)
Doe de invulbare testen
Audio-oefening Bodyscan
Je hebt veel gelezen, nagedacht en testen gemaakt. Kortom 'veel in je hoofd gezeten'. Tijd om je lichaamsbewustzijn weer toe te laten nemen om weer in je lijf te zakken. Dat is heel belangrijk, omdat je dan beter in staat bent om je persoonlijke lichaamssignalen te herkennen, zoals je behoeftes en grenzen. Ook geeft het ontspanning want door goed contact te hebben met je lichaam, kan je beter stress voorkomen of oplossen.
En het is gewoon een fijne oefening om de dag mee af te sluiten en te ontspannen. Veel plezier!