hsptraining.nl

Online trainingen over hooggevoeligheid

  • HSP & HSS Trainingen
  • Contact
  • Blog
  • Inloggen
  • Boek

Minicursus wat is hooggevoeligheid niet?

HSP-onzin en onkunde

Er gaan veel meningen en oordelen rond over hooggevoeligheid, wat het wel en wat het niet is. Hieronder een lijstje met onzin en hoe het dan wel zit. Je kunt de tekst ook downloaden:

  • ZIekte/ neurose
  • Spiritueel begaafd
  • EXCUUS
  • Verlegen/introvert

​Hooggevoeligheid is geen psychiatrische aandoening of neurose die je kan diagnosticeren via de DSM V (het psychiatrisch handboek). Hooggevoeligheid is een set aan aangeboren biologische en persoonlijkheidskenmerken die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Ongeacht of je een man of vrouw bent of in welke cultuur je bent geboren. Ook bij dieren zie je dezelfde verhouding, van fruitvliegjes tot primaten. 

Je hoeft dus ook niet te 'herstellen' van hooggevoeligheid. Een groot deel van de hooggevoelige personen functioneert prima en is zich niet bewust dat hij of zij hooggevoelig is. Het kan wel zijn dat je veel last hebt van de valkuilen die bij hooggevoeligheid horen en overprikkeld bent geraakt door chronische stress of onderprikkeld bent geraakt door verveling . Ook kan het zijn dat je een verhoogde kwetsbaarheid hebt door bv. een trauma of jeugdervaringen en een lagere psychische belasting hebt. Je hebt dan meer fysieke en mentaal-emotionele symptomen.  Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, auto-immuunziektes, spijsverteringsproblemen, allergieën, hartkloppingen, een burn-out, angststoornissen, lage eigenwaarde, onzekerheid, piekeren, emotionele stoornissen, etc. Dit kan leiden tot stoornissen die gediagnosticeerd worden binnen de GGZ (denk aan borderline, ADHD, ADD, angststoornis, emotionele stoornissen, etc).

Over het algemeen geldt dat je prima in je vel kan komen als je goed leert omgaan met de valkuilen, hooggevoeligheid accepteert en een gezonde plek in je leven geeft.  Je kwaliteiten in zet in een voor jou juiste omgeving. Je hebt rekening met jezelf te houden, je grenzen en je behoeftes en een leven te leiden dat bij jou past. Je hebt verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je zelf in elkaar steekt. 

Ik praatte vroeger nauwelijks over mijn gevoeligheid. Ik wist niet beter en had een hekel aan mijn kwetsbaarheid, de valkuilen die bij de gevoeligheid horen. Pas toen het mijn beroep werd praatte ik veel openlijker over het onderwerp. En sindsdien krijg ik dan regelmatig de vraag of ik 'dan paranormaal ben'. Ik heb een hekel aan dat woord, omdat het allerlei beperkende associaties oproept wat dat inhoudt. Ik spreek liever over spiritueel begaafd. Als je hooggevoelig bent, ben je niet per definitie paranormaal, mediamiek of spiritueel begaafd. Ik versta onder spiritueel begaafd dat je vanuit het lichaam, de geest, je ziel en de energieën/the spirit de wereld waarneemt. Je ervaart een groter geheel. Het kan dat je helder weet, hoort, voelt, ziet, ruikt of proeft. Dat uit zich bij ieder persoon verschillend. Als je spiritueel begaafd bent, ben je wel altijd hooggevoelig. Ongeveer 43% van de hooggevoelige personen beschouwen zich als spiritueel begaafd (drs. E. Bergsma). Dat is een aanzienlijk groot aantal. Voor mij geldt dat ook. Ik zie het als onderdeel van mijn intuïtie en gevoeligheid voor energie. Veelal zie je dat hooggevoelige mensen dit niet openlijk bespreken, omdat er een sterk oordeel vanuit de samenleving op rust. Zelfs bij mij in de praktijk komt het er soms schoorvoetend uit. Het bespreekbaar maken lucht vaak enorm op. Het is wat mij betreft NORMAAL en verder te ontwikkelen. Want ook dit kenmerk kan een last zijn.

Voor mij hoort hooggevoeligheid niet alleen thuis in de psychologie en wetenschappelijke verklaringen en onderzoek, zoals Elaine Aron nastreeft. Aangezien 40% van de hooggevoelige personen een vorm van spirituele begaafdheid heeft, vind ik ook dat hier aandacht voor moet zijn. Deze vindt je vaak in meer spirituele kringen, die door de wetenschap dan vaak weer worden vergruisd. Een gemiste kans als je het mij vraagt. Beide werelden kunnen veel van elkaar leren.  ​

" Ik kan dat niet, want ik ben hooggevoelig", "Wil jij daarmee stoppen, want ik ben hooggevoelig" "Jij weet toch dat ik hooggevoelig ben, dan snap je toch ook dat..."

HSP als Excuustruus. Ik vind het heel belangrijk dat HSP-ers bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid om goed voor zichzelf te leren zorgen.  Hooggevoeligheid mag nooit een excuus zijn. Als je ergens last van hebt, is dat jouw verantwoordelijkheid en moet jij daar iets mee doen. Natuurlijk mag een ander rekening met je houden, maar je hebt vaak zelf veel meer middelen in handen om iets te doen aan dat waar je last van hebt. Als je last hebt van lawaai, ga jij ergens anders heen. Als jij moe bent, ga je zelf rust zoeken en/of vraag je hulp. Als je alles bij de ander legt, vanwege je externe oriëntatie, maakt dat je gelijk heel afhankelijk van het gedrag van die personen.

Veel HSP-ers die veel last hebben van de valkuilen, zijn geneigd hun omgeving en mensen te willen veranderen. Ze vragen veel begrip en verwachten dat de ander heel veel rekening met hen gaat houden. Dat gaat niet. Voor niet hooggevoelige mensen is het niet altijd te begrijpen hoe intens zaken bij je binnen komen. Het is ook niet altijd 'logisch' voor hen dat jij iets niet meer kan, na een intense dag van werken.

HSP-ers hebben hun eigen verantwoordelijkheid in het leren van:

* acceptatie HSP & bijbehorende zelfzorg
* behoeftes uiten en naleven
* hulp vragen
* grenzen aangeven
* verwachtingen uitspreken, i.p.v. logische vinden dat een ander het wel begrijpt

Verlegenheid is niet hetzelfde als hooggevoeligheid. Verlegen zijn betekent angst hebben voor een sociaal oordeel. Dus bang zijn voor een oordeel van een ander. En dat hoeft helemaal niet het geval te zijn als een HSP-er niet direct actief participeert in een sociale situatie. Het gedrag dat vaak door de omgeving wordt beoordeeld als verlegen, is meer een verklaring voor een strategie van de HSP-er om de omgeving te leren kennen en begrijpen door uitgebreid te observeren in plaats van actief te onderzoeken. Als hooggevoelige kinderen vaak te maken hebben gehad met een afkeurend oordeel in een sociale omgeving, kan het gevolg wel verlegenheid zijn.

Ook kan 'verlegen' gedrag voortkomen uit een overprikkelingsreactie op alle indrukken van dat moment. Bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje binnen stappen kan al overprikkelend zijn: veel mensen, soms weinig bekenden, er gebeurt veel tegelijk, er is veel energie, veel kleuren, geluiden en bewegingen. Een hooggevoelig persoon heeft tijd nodig om te observeren, even te 'landen in de situatie' alle interne en externe prikkels te verwerken. Een hooggevoelig kind kruipt vaak dan bij een van de ouders op schoot, voor een volwassene kan het betekenen dat je ergens aan de rand gaat zitten of staan waar je de situatie goed kan overzien.

Hooggevoeligheid is ook geen introversie. Ongeveer 70% van de hooggevoelige mensen zijn introvert. De overige 30% is extravert.​​



Download Theorie

Wat is hooggevoeligheid niet?

Lees de HSp-onzin en onkunde na

Download starten

Ga naar vorige pagina
Ga naar volgende pagina

Copyright © 2022 · Prose op Genesis Framework · WordPress · Log in