HSP-onzin en onkunde
Er gaan veel meningen en oordelen rond over hooggevoeligheid, wat het wel en wat het niet is. Hieronder een lijstje met onzin en hoe het dan wel zit. Je kunt de tekst ook downloaden:
- ZIekte/ neurose
- Spiritueel begaafd
- EXCUUS
- Verlegen/introvert
Hooggevoeligheid is geen psychiatrische aandoening of neurose die je kan diagnosticeren via de DSM V (het psychiatrisch handboek). Hooggevoeligheid is een set aan aangeboren biologische en persoonlijkheidskenmerken die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Ongeacht of je een man of vrouw bent of in welke cultuur je bent geboren. Ook bij dieren zie je dezelfde verhouding, van fruitvliegjes tot primaten.
Je hoeft dus ook niet te 'herstellen' van hooggevoeligheid. Een groot deel van de hooggevoelige personen functioneert prima en is zich niet bewust dat hij of zij hooggevoelig is. Het kan wel zijn dat je veel last hebt van de valkuilen die bij hooggevoeligheid horen en overprikkeld bent geraakt door chronische stress of onderprikkeld bent geraakt door verveling . Ook kan het zijn dat je een verhoogde kwetsbaarheid hebt door bv. een trauma of jeugdervaringen en een lagere psychische belasting hebt. Je hebt dan meer fysieke en mentaal-emotionele symptomen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, auto-immuunziektes, spijsverteringsproblemen, allergieën, hartkloppingen, een burn-out, angststoornissen, lage eigenwaarde, onzekerheid, piekeren, emotionele stoornissen, etc. Dit kan leiden tot stoornissen die gediagnosticeerd worden binnen de GGZ (denk aan borderline, ADHD, ADD, angststoornis, emotionele stoornissen, etc).
Over het algemeen geldt dat je prima in je vel kan komen als je goed leert omgaan met de valkuilen, hooggevoeligheid accepteert en een gezonde plek in je leven geeft. Je kwaliteiten in zet in een voor jou juiste omgeving. Je hebt rekening met jezelf te houden, je grenzen en je behoeftes en een leven te leiden dat bij jou past. Je hebt verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je zelf in elkaar steekt.

Download Theorie
Wat is hooggevoeligheid niet?
Lees de HSp-onzin en onkunde na